donderdag 12 juli 2012

De opperdoezer ronde

Afgelopen weekend kreeg ik van mijn ouders een zak met Opperdoezer Ronde, DE CULINAIRE aardappel (voor de kenners). Ik ben opgegroeid in de buurt van opperdoes, maar had ze nog nooit eerder gehad. Het is een speciale aardappel die een Beschermde Oorsprongsbenaming heeft ( net als bijvoorbeeld de Parmaham).

Slechts 30 tuinders uit Opperdoes mogen deze aardappelen telen en ze worden voornamelijk met de hand gerooid.



Ik kreeg niet alleen een zak aardappelen, maar ook een boekje met recepten. Gisteren heb ik ze gewoon geschrapt (velletje eraf gehaald) en heerlijk opgebakken in de roomboter. Nou en dan met echte mayonaise.... het is een FEEST!

Vandaag ga ik een receptje uit het boekje proberen. Je kookt de opperdoezer ronde 15 minuten zodat ze niet te zacht worden. De grote aardappen doe je in 4en. Dan rol je de partjes in plakjes ontbijtspek. Bak de pakketjes in hete olie in de koekenpan. Serveren met een dipsausje met kruiden en bv kwark.
Dit eten we met een gegrild stukje vlees (biefstuk) en wat groente. Nou.. kan slechter he????

In juni was Herman den Blijker in Opperdoes als gast bij het Opperdoezer oogstfestival, meer lezen?Hier klikken!

eet smakelijk!!!!!

1 opmerking:

  1. Klinkt erg lekker,Esther.
    Ik wist niet,dat er een speciale Opperdoeser Ronde aardappel bestond,maar dankzij jou weer wat bij geleerd.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen